Heb ik nog recht op kindergeld?


Een heel goede vraag. Veel ouders vragen zich af of ze nog recht hebben op kindergeld wanneer zoon- of dochterlief deelneemt aan de Examencommissie. Hier vind je het antwoord!

Jonger dan 18 jaar

Is je kind jonger dan 18 jaar? Dan heb je tot en met augustus van het kalenderjaar waarin je zoon of dochter 18 wordt automatisch recht op kinderbijslag. Dat geldt voor alle kinderen, of je nu naar school of naar de Examencommissie gaat.

Tussen 18 en 25 jaar

Wie na zijn 18e verjaardag deelneemt aan de examens van de Examenccommissie heeft in principe geen recht meer op kindergeld. Om toch nog kindergeld te krijgen na 18 jaar moet je zoon of dochter zich inschrijven als werkzoekende bij VDAB. Dan gaat zijn of haar beroepsinschakelingstijd, vroeger bekend als wachttijd, in. Die beroepsinschakelingstijd duurt ongeveer 1 jaar. Tijdens dat jaar ontvang je als ouder nog kindergeld en blijft je kind in orde met de ziekteverzekering. Na een jaar, als de beroepsinschakelingstijd stopt, valt het kindergeld weg. Je zoon of dochter krijgt in de plaats een inschakelingsuitkering, vroeger bekend als wachtuitkering. Je kind moet dan ook zelf een ziekteverzekering afsluiten.

BELANGRIJK: Een inschrijving bij VDAB betekent dat je beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Je kind kan in theorie verplicht worden om te solliciteren en een job aan te nemen. Dat kan de studieplanning in de war sturen.

Ouder dan 25 jaar

Is je kind ouder dan 25 jaar? Dan krijg je sowieso geen kindergeld meer, zelfs al zit je zoon of dochter nog in de beroepsinschakelingstijd van VDAB.

fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0