Hoe ga je te werk?

Hoe ga je te werk?

Net als voor je zoon of dochter is de Examencommissie voor jou als ouder waarschijnlijk onbekend terrein. Geen nood!

In zes eenvoudige stappen leer je hier alles over de Examencommissie en onze unieke aanpak. Zo volg jij het traject van je zoon of dochter naar een welverdiend diploma Secundair Onderwijs van nabij op. Dat loont!

cursus opleiding

Stap 1: Kies een studierichting of een vak

Het traject begint met de keuze voor een volwaardige studierichting of een los vak. Een volledige studierichting bereidt je kind voor op alle bijhorende examens. Met de losse vakken stel je dan weer een pakket samen dat precies is afgestemd op de individuele noden van je kind. Bekijk ons aanbod samen met je zoon of dochter, raadpleeg online een gratis proefhoofdstuk en maak een doordachte keuze.

Weet je niet goed welke richting bij je kind past? Onze studiecoaches helpen je graag verder met professioneel en persoonlijk advies. Klik hier voor een afspraak of spring tijdens de openingsuren eens binnen op het secretariaat van het Centrum voor Avondonderwijs in Antwerpen, Brussel, Gent of Hasselt. Daar krijg je ineens de mogelijkheid om volledige cursussen in te kijken. Dat geeft je zoon of dochter meteen een goed beeld van de leerstof. Zo maken jullie gegarandeerd de juiste keuze!

Weetje: Kreeg je kind een C-attest in het laatste jaar van de derde graad? Dan kies je enkel de losse vakken waarvoor je zoon of dochter een onvoldoende had. Voor geslaagde vakken uit het laatste jaar krijg je van de Examencommissie een vrijstelling!

Stap 2: Schrijf je zoon of dochter in

Als je een studierichting of een vak gekozen hebt, vul je online ons inschrijvingsformulier in. Vervolgens krijg je een betaaluitnodiging. Pas nadat je deze betaling hebt uitgevoerd, is je zoon of dochter ingeschreven aan het Centrum voor Afstandsonderwijs. Je krijgt dan onmiddellijk een papieren cursus in een stevige opbergmap toegestuurd. Je kind krijgt ook meteen toegang tot ons interactief studentenplatform, waar ook een digitale versie van de cursus vrij beschikbaar is. Via het online platform geniet je kind bovendien van intensieve one-to-one begeleiding van professionele vakcoaches.

Weetje: Als de papieren cursus klaar ligt voor verzending, krijg je een sms’je van bPost. Zo weet je precies wanneer de cursus bij jou thuis aankomt!

Stap 3: Studeren

Nu begint het echte werk: de leerstof instuderen. Dat doet elke jongere op eigen tempo en op zijn of haar eigen manier. Toch staat je kind er niet alleen voor. Integendeel! Bovenop de hulp van mama en papa krijgt je zoon of dochter namelijk een jaar lang online begeleiding van ervaren en gepassioneerde coaches, stuk voor stuk echte experts in hun vakgebied. Die staan je kind op elk moment bij. Via het online studentenplatform beantwoorden ze vragen, geven ze feedback en reiken ze studietips aan. Ook voor extra taken of oefeningen klop je bij de persoonlijke coach aan. Onze topcoaches motiveren, inspireren en stimuleren. Ze ondersteunen de jongere zowel op inhoudelijk als op mentaal vlak. Zo staat je zoon of dochter er tijdens het studeren nooit alleen voor. Er is altijd iemand om te helpen!

Weetje: Is er ook na een jaar nood aan extra begeleiding? Dat kan! Contacteer ons voor meer informatie.

Stap 4: Schrijf je kind in bij de Examencommissie

Om examens af te mogen leggen bij de Examencommissie verplicht de overheid je zoon of dochter om eerst een korte infosessie te volgen. Dat doe je best enkele weken voor je kind aan de examens wil beginnen. Dan komt de infosessie zeker niet in conflict met zijn of haar studieplanning. De jongere mag één begeleider/ouder meebrengen naar deze sessie. Klik hier om een infosessie in te plannen.

Tijdens de infosessie wordt je kind officieel ingeschreven als deelnemer aan de Examencommissie. Die inschrijving brengt een eenmalige administratieve kost van 31 euro met zich mee. Verder krijgt je zoon of dochter tijdens de infosessie ook toegang tot het online EC-platform van de Examencommissie. Dit handige platform gebruik je om door te geven welke studierichting jouw kind gekozen heeft, om gepaste examenmomenten uit te zoeken, én om je resultaten te bekijken. Onmisbaar dus!

Weetje: De infosessie van de Examencommissie is verplicht. Je kind moet aanwezig zijn, anders kan hij of zij geen examens afleggen!

Stap 5: Leg examen af

Afhankelijk van het vak organiseert de Examencommissie een mondeling, digitaal of schriftelijk examen. Je plant de examens via het EC-platform. Daar kies je een gepast examenmoment uit. Er zijn voor elk vak meerdere examenmomenten per jaar. Per dag kan je bovendien 2 verschillende examens maken.

Dankzij intensieve begeleiding en up-to-date studiemateriaal verzekeren wij een maximale slaagkans. Slaagt je zoon of dochter toch niet voor het examen? Dan blijven er in hetzelfde jaar nog twee pogingen over. Plan dan via het EC-platform ook zeker een inkijkmoment. Zo weet je precies waar het misging.

Weetje: Op het secretariaat van het Centrum voor Avondonderwijs kan je een gratis proefexamen afleggen. Zo test je kind zijn of haar kennis vóór het officiële examen. Dat biedt meer zekerheid.

Stap 6: Resultaten en het diploma

Na een examen verschijnen de resultaten op het EC-platform. Voor digitale examens is dat al de dag na het examen. Bij schriftelijke of mondelinge examens duurt de verbetering gemiddeld twee weken. Is je kind geslaagd voor alle vakken in zijn of haar studierichting? Bravo! De Examencommissie stuurt het diploma Secundair Onderwijs per aangetekende brief op naar jouw thuisadres. Dit diploma wordt uitgereikt door het Departement Onderwijs & Vorming van de Vlaamse overheid. Uiterlijk de eerste dag van de maand na het laatste examen ligt het diploma in de brievenbus. De middelbare schoolcarrière van je kind zit erop!

Weetje: Diploma’s van de Examencommissie zijn helemaal gelijkwaardig aan diploma’s uit het gewone secundair onderwijs. Er is geen enkel verschil.

Heb je nog vragen? Bekijk onze FAQ of check de website van de Examencommissie voor meer nuttige informatie over de examens en het EC-platform.

Share This Article If You Liked It :)