Voor Jolien was de Examencommissie hét ticket naar succes.

07/07/2021 Thomas Verlinden

Jolien was 18 jaar en een beetje verloren in het leven. Na jaren proberen op verschillende scholen, besloot ze de Examencommissie te proberen.
 
Examencommissie was de enige oplossing
"Laat me even een kanttekening maken. Ik was sinds mijn twaalf jaar aan het zoeken naar een onderwijssysteem dat voor me zou werken. De middelbare scholen die ik probeerde, waren een flop. Ik ging niet graag naar school en de richtingen die ik deed lagen me niet. Na de zoveelste buis en de zoveelste deur die sloot, besloot ik dat het klassieke onderwijssysteem niets voor mij was. Het deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs was ook niet de toekomst die ik voor ogen had. Examencommissie was de enige oplossing."
 
Duidelijk en gestructureerd
"Maar hoe doe je dat, zo alleen thuiszitten en doelstellingen behalen die door onze overheid zijn opgelegd? Je krijgt een hele waslijst van dingen die je moet studeren. Voor veel vakken raden ze bepaalde werkboeken aan, maar zonder de theorie is dat moeilijk. Gelukkig had ik de cursussen van het Centrum voor Afstandsonderwijs. Daar zit alles in gebundeld dat ik nodig had. Er werden bijzonder dikke mappen geleverd, die me toch een beetje bang maakten. Maar in de mappen werd de leerstof duidelijk en gestructureerd uitgelegd op een manier die zonder extra instructies te begrijpen was. Na elk hoofdstuk waren er oefeningen die ik kon gebruiken om na te gaan of ik de leerstof wel echt begreep."
 
Je staat er niet alleen voor
"Ondanks dat het afstandsonderwijs was, had ik wel begeleiding van docenten. Wanneer ik een vraag had, kon ik hun een berichtje sturen en kwam er snel een antwoord. Ook was er soms de mogelijkheid om taken door te sturen voor feedback."
 
Voor Jolien was het een enorm succes. Op 4 maanden tijd rondde ze de examens van de derde graad af en behaalde ze haar diploma. Daarna stroomde ze door naar het Hoger Onderwijs, waar ze kleuteronderwijs studeerde. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik die examens heb geknald. De inhoud van de cursus sloot goed aan bij de examens. Ik heb het Centrum voor Afstandsonderwijs nooit fysiek bezocht, maar toch voelt het een beetje aan als 'mijn school'. Ja, het CVA was mijn ticket naar een festival. Het opende de deur naar het Hoger Onderwijs en vanaf daar kon ik weer de hele wereld veroveren."
 
"Studenten die hun diploma Secundair Onderwijs nog moeten behalen, raad ik aan om het de hulp van het Centrum voor Afstandsonderwijs te doen. Het is niet gemakkelijk om je steeds weer aan je bureau te zetten en te studeren. Maar met een goede planning en de handige cursuspakketten lukt het ongetwijfeld. Wat mij altijd motiveerde was mijn doel voor ogen te houden en te weten waarvoor je het doet; het opent zoveel mogelijkheden voor de toekomst."
 
#proudalumnicva 


relatedBlogs

Docent in de kijker: Ellen Van Herbruggen

Handel TSO

Hoogbegaafde zittenblijvers, een contradictio in terminis?


previousLabel

Waarom stellen we dingen uit?

nextLabel

Intellectuele ontwikkeling is voordelig voor iedereen

mostRead


BSO-diploma niet langer automatisch toegangsticket tot hogeschool of universiteit

14/11/2019

Diploma Secundair?

16/07/2018

Een blik achter de schermen: studeren via de Examencommissie

20/12/2018

blogTags


ExamencommissieSecundair onderwijsDiploma SOTSOBSOMiddelbare schoolMiddenjury

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-