Hoogbegaafde zittenblijvers, een contradictio in terminis?

17/05/2019 Thomas Verlinden

Recent onderzoek van de KU Leuven toont aan dat (hoog)begaafde jongeren vaker struikelen tijdens hun schoolcarrière dan je zou verwachten. Op het einde van het middelbaar is 1 op de 10 van de begaafde leerlingen (kinderen met een IQ hoger dan 120) wel eens blijven zitten. Dit verbaast ons natuurlijk ten zeerste, aangezien het gaat om jongeren die in principe elke richting aankunnen. Hoe komt het dat net zij moeite hebben om een “foutloos parcours” af te leggen? Een gebrek aan motivatie en ondersteuning op school blijken meestal aan de basis van het probleem te liggen.

De gebreken van het reguliere onderwijs
 

In ons huidige onderwijs worden leerlingen vaak in een strak keurslijf gedwongen, waarbij er weinig ruimte is voor keuze of een persoonlijk leertraject. Binnen een studierichting ligt het programma grotendeels vast; zelf je curriculum samenstellen of uitbreiden is niet mogelijk. Ruimte voor extra uitdagingen, zoals bijvoorbeeld een project “zelfstandig ondernemen” is er bovendien zelden of nooit. En hoewel differentiatie de voorbije jaren is uitgegroeid tot een van de stokpaardjes van onderwijsexperts, zien we dat dit in de praktijk vaak nog een utopie blijkt te zijn.

 

Sterke en zwakkere leerlingen krijgen immers nog al te vaak hetzelfde programma voorgeschoteld. Resultaat: (hoog)begaafde kinderen vervelen zich op school, doordat ze niet voldoende worden uitgedaagd. Ze hebben uiteindelijk geen zin meer om nog iets te doen, met slechte resultaten en zittenblijven als gevolg.

Onderwijs op maat
 

De beste manier om ook de sterke leerlingen gemotiveerd te houden is door onderwijs op maat aan te bieden. Studeren is tenslotte grotendeels een individueel proces: iedereen heeft zijn eigen leerstijl, aanpak en interesses. Een persoonlijk leertraject is volgens onze school de basis van innovatief en efficiënt onderwijs in de 21ste eeuw.

Onze missie bij het Centrum voor Afstandsonderwijs is dan ook om iedere student een flexibel studietraject op maat aan te bieden. Als school vinden we het namelijk uitermate belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op eigen tempo zijn of haar talenten en vaardigheden ten volle te ontwikkelen. Onder onze studenten bevinden zich heel wat hoogbegaafde jongeren die de schoolbanken spuugzat zijn. Onze thuisstudies geven hen de mogelijkheid om snel een (middelbaar) diploma te behalen.

Zo hebben we ooit een jongedame van 9 jaar als student gehad. Dit pientere meisje verveelde zich steendood op school en wilde dolgraag Arabisch leren. Binnen het klassieke onderwijssysteem is dit natuurlijk onmogelijk, maar dankzij onze thuisstudie spreekt deze bolleboos intussen vloeiend Arabisch.

 
Conclusie
 

Bovenstaand voorbeeld toont nog maar eens aan dat (hoog)begaafde jongeren nood hebben aan extra uitdaging. Ons huidige reguliere onderwijs voorziet nog onvoldoende in deze behoefte, waardoor heel wat knappe koppen, onze voornaamste bron van innovatie, de moed laten zakken. Het Centrum voor Afstandsonderwijs zal dan ook blijven pleiten voor onderwijs op maat, opdat elk (buitengewoon) talent de kans krijgt zich ten volle te ontwikkelen.


relatedBlogs

Internationale Dag van het Onderwijs

Docente Talen: Liesbeth De Raedt

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.


previousLabel

10 studietips voor onze studenten

nextLabel

De onschatbare waarde van jouw thuisstudie diploma

mostRead


BSO-diploma niet langer automatisch toegangsticket tot hogeschool of universiteit

14/11/2019

Diploma Secundair?

16/07/2018

Een blik achter de schermen: studeren via de Examencommissie

20/12/2018

studyCategories


TSO-vakken

BSO-vakken

blogTags


OnderwijsAfstandsonderwijsOnderwijs op maatExamencommissieThuis studerenPersoonlijk leertrajectGepersonaliseerd onderwijsOnderwijs van de toekomstIndividueel studietrajectHoogbegaafdheidDifferentiatie

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0