Jongeren die vandaag het 6de jaar BSO afronden krijgen een getuigschrift. Pas na een extra 7de jaar halen BSO-studenten een diploma Secundair Onderwijs. Dat diploma is meteen hun toegangsticket tot de hogeschool of de universiteit. Vanaf 1 september 2019 is dit systeem veranderd. Studenten krijgen nu al na het 6de jaar BSO een volwaardig diploma Secundair Onderwijs. Dit BSO-diploma geeft vanaf 1 september 2019 echter niet langer automatisch toegang tot de hogeschool of de universiteit.
Ook in het nieuwe systeem blijft het 7de jaar bestaan. Er komen wel twee verschillende soorten 7de jaar. Aan de ene kant komt er een speciaal 7de jaar dat de jongere klaarstoomt voor verdere studies in het hoger onderwijs. Na het halen van hun middelbaar diploma BSO moeten jongeren die willen verder studeren dus nog een 7de jaar afleggen. Zo kan je toch nog naar de unief of de hogeschool met een diploma BSO Kantoor-Logistiek of BSO Kantoor-Kantooradministratie. Aan de andere kant komt er ook een 7de jaar dat volledig op de arbeidsmarkt gericht is. Dit type bereidt de jongere voor op een bepaald beroep. Na dit 7de jaar is het niet mogelijk om verder te studeren in het hoger onderwijs.
Vanaf 1 september 2019 organiseert de Vlaamse overheid nieuwe graduaatsopleidingen in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO5). Alle leerlingen met een BSO-diploma hebben automatisch toegang tot deze opleidingen.
Bron: De Standaard. Klik hier om het volledige artikel te lezen..
Most read
Tags
Share